Selv om denne blog ikke er en blog om mad, – er det alligevel vigtigt at runde dette emne i det at gå efter det bedste i livet, for “uden mad og drikke, duer helten ikke” – derfor er et meget sårbart spørgsmål også, hvad skal vi spise og hvad MÅ vi spise?
Det trender at vi alle skal spise korrekt, men hvad er egentligt korrekt, – og findes der overhovedet en ‘formel’ på hvad der er rigtigt og forkert?
Jeg har en dyb respekt for, at så mange i verden tænker over hvad de spiser, og en dyb respekt for folk, som vælger et liv som veganer, eller vegetar, men jeg har også respekt for alle andre som spiser sundt og varieret og med kød, ligesom vi alle ind i mellem har brug for lidt til den søde tand.
At selve madkulturen er under lup, er der ikke noget odiøst i, det har den altid været, måske fordi vi mennesker er så forskellige og stort set er altædende i en international verden. Ligesom dyrearter spiser forskelligt fra sted til sted, hvoraf eksempelvis spækhuggeren foretrækker at æde kød i dele af verden og fisk i andre dele af verden.
Trods vi mennesker er så forskellige, syntes jeg det er lidt interessant at skabe fokus på emnet, for måske der igennem, at få lidt mere forståelse for hinanden til at kunne udvise mere gensidig respekt for vores forskelligheder, uanset om man er på veganer-holdet eller kød-holdet eller midt i mellem.
Vi vil nok alle gerne være sunde og raske, og samtidig vil vi gerne kunne leve i harmoni med os selv og helst også opnå at blive gamle. Så livet spiller på alle tangenter, også mentalt, – ligesom det er vigtigt at vi føler vi har det godt og har hjertet med, igennem hele vores maskineri, også omkring hvad vi indtager.
Findes retfærdigheden?
Vi har et økosystem som vakler på denne jord, – og helt generelt en verden som vakler, med andre ord er alt under pres, – så det giver selvfølgelig god mening, at vi alle udviser hensyn og tænker os om en ekstra gang i alle skridt i livet, der hvor vi kan gøre en forskel. I denne mad-jungle findes der ikke et retvisende fyrtårn, som kan pejle os alle ind igennem den samme ‘kanal’ hvor alt er perfekt, harmonisk og økologisk korrekt, og som passer til os alle, og retfærdiggøre om du eller jeg kan tillade os at være dybt oprørt over, at andre gør det modsatte af ‘dig og mig’ på mad-fronten.
Når det så er sagt, – er der så overhovedet noget der hedder retfærdighed i denne verden, hvis ja, for hvem gælder denne retfærdighed og for hvem ikke, hvem og hvad må ikke fortæres, aflives eller jagtes? Hvor går grænsen?
Hvis ikke vi netop tager udgangspunkt i balance, så bliver der vel også en ubalance af scenariet; hvis vi alle gik hen og eksempelvis blev veganere. For med veganer rollen i os alle på verdensplan, så ville dyrebestande vel kollapse og skulle unaturligt lade livet og justeres alle steder i verden, og hvem skal være dommer i den retfærdighed?
I det store billede, så er der velsagtens ingen retfærdighed, og det mener jeg oprigtigt, for hvor går grænsen i fødekæden? Fra de millioner insekter af myggelarver der må lade livet som fuglene spiser eller omskrevet til orme i andre verdensdele. Hvem bestemmer, at alle de dyr som må lade livet eksempelvis pga. sprøjtemidler på en mark, (for at du og jeg kan spise vegansk til en god nok pris), – er mindre værd, end de liv, som man andre steder i verden jager, for at sikre mad på bordet i form af kød og en bøf? Eller er de mange liv på en rejemad, fisken eller kyllingen, en mindre eller større synd end ét større dyr som også har gået frit hele sit liv, frem til dette liv ender som bøffer på en tallerken?
Det er tankevækkende hele vejen op igennem fødekæden, for hvem bestemmer retten til at sige, – her går grænsen og dette liv må godt spises men dette må ikke, dette liv må gerne lades, men dette må ikke?
Vi hører også ofte, at kvæg udleder gasser, som heller ikke er sunde for verden…, og derfor skal vi spise mindre kød… Men liv er liv, – og igen hvem skal gøre sig til talsmand for, at et liv er mere eller mindre værd end et andet?
Jeg ved godt at denne blog ikke er af videnskablig karakter, overhovedet, – og det er heller ikke hensigten, – jeg prøver ikke at tale bestemte grupperinger ned eller andre op, som vælger at spise på en bestemt måde.
Hvad der er best for dig er måske ikke bedst for mig vice versa?
Vi er alle så forskellige, – hvoraf jeg befinder mig i ‘min verden’, hvor en agurk er langt dyre end en bøf, og hvor agurken udleder afsindigt meget co2 for overhovedet at komme til det land jeg bor i. Ligesom veganske retter her går under kategorien; en meget dyr spise – og er et yderst kompliceret måltid.
Samtidig skal vi tage stilling til, om det er etisk korrekt eller ukorrekt at gå med skind, fra dyr, som jo allerede er fortæret som gryderetter eller bøffer? Og skal vi ikke netop sikre at dyret som sikre mad på bordet også udnyttes fuldt ud, så vidt muligt? Til det kan jeg kun sige, at vi alle har godt af at tænke ordet ‘bæredygtighed’ ind i alle livets aspekter i denne verden trods erkendelsen af, at den ikke er retfærdig.
Jeg ønsker ikke at gøre mig til talsmand for, at alle skal spise kød, eller at alle skal vælge et liv som veganer, eller … Men jeg respekterer alle for deres frie valg, og hvis vi alle bare er lidt mere bevidst omkring fødekæden og bæredygtighed i hver vores egen indsats og egne aktive valg, i at sikre en bedre verden, der hvor vi hver især kan tilføre hver vores egne konstruktive bidrag, – så vil selv en lille indsats fra os alle, skabe et større løft for helheden
Hver vores indsats
Det er selfølgelig også vigtigt, ikke at være ligeglade, nu når retfærdigheden ikke eksisterer, og det bedste vi kan gøre for et liv, der måske ender som en spise for os mennesker eller andre dyr; erkende, at vi alle er en del af økosystemet, og at vi har respekt for alle levende ressourcer, frem til landmanden, jægeren, eller slagterimedarbejderen gør det ufine arbejde, – som ligger i vores gener (nemlig at skulle skaffe mad), som i det moderne liv sikre, at vi har mad i køledisken i supermarkedet og dermed sikrer at hver familie har mad på bordet.
Dobbelt moralt kan det nemt blive, – når det moderne barn ikke aner hvor kødet i køledisken i supermarkedet stammer fra, og samtidig dømmer jægeren – men vi kan måske nemmere komme dette problem til livs ved at italesætte fakta og blive mere bevidst omkring, at alt liv er ligeså meget grunden til vores alles eksistens op igennem fødekæden, en fødekæde vi alle er afhængige af, om vi vil det eller ej.
Så til om formlen findes, må svaret være nej, for der er ingen der kan stille sig til dommer for hvor grænsen for retfærdighed går, nu når verden er skruet sådan sammen, at vi alle har brug for mad for vores eksistens, som en del af livet på denne planet.
Vær åben og ærlig om din egen livsstil og indsat
Som vegetar, veganer, kødædende eller midt imellem; uanset hvordan vi sammensætter vores kost, er det værd at inddrage bæredygtighed, spise varieret, udvise medansvar for en bedre planet. Vi kan gøre meget for at bidrage til, at gøre en forskel for os selv, vores nærmeste og tage et medansvar, så vi føler os sunde, raske og i balance med os selv, i denne verden vi er en del af på godt og ondt, samtidig med at udvise respekt for hvert et liv, fremtidige generationer, og også det liv, som har valgt en anden livsstil end vores egen, i respekt for hver vores forskellig madkultur hele verden over!
Der findes rigtig mange vinkler på netop kostområdet, – og i respekt for din og alle meninger, håber jeg, at du finder din indre balance til, at du stolt bærer denne sandhed, som netop du vælger i livet, i bæredygtighedens tegn på kostområdet, for netop din måde at leve dit liv på, i at gå efter det bedste i livet!
I kærlighed og fred,
Malene
♡ Go for the Best in Life!